Floriadewijk in Almere krijgt de naam 'Hortus'
Klik om te vergroten


Floriadewijk in Almere krijgt de naam 'Hortus'Geplaatst door Max Joling
Laatste update op maandag 17 juni 2019 om 07:43 uur


'Hortus' is de naam van de wijk die zal worden gebouwd rondom de Floriade 2022. Dat meldt de gemeente zaterdagmiddag.

"Hortus betekent letterlijk tuin en is een verwijzing naar Hortus Botanicus. De te ontwikkelen groene stadswijk wordt ontworpen met een botanische tuin en arboretum (planten- en bomenbibliotheek) als basis. Het is een autoluwe stadswijk aan het Weerwater in Almere, waar energie wordt opgewekt en circulariteit en innovatie centraal staan", vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Groen en duurzaam

"Hortus is dé kweektuin op het gebied van duurzaam wonen: ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk de laatste innovaties op het gebied van groene technologie toe te passen. Wij kijken ook naar de mogelijkheden tot 'bio-based' bouwen, waarbij we werken met innovatieve materialen op basis van natuurproducten, zoals bijvoorbeeld houtbouw", zegt Peter Krop (directeur Dura Vermeer Divisie Bouw en Vastgoed).

Wethouder Loes Ypma is enthousiast over de suggestie om de toekomstige wijk na de Floriade Expo 2022 ook officieel Hortus te noemen. Dit zal nog door het college van burgemeester en wethouders moet worden goedgekeurd.

Bij de aanleg is verder aandacht voor natuurlijke voeding. De wijk voorziet in stadslandbouw, boomgaarden, moestuinen, pluktuinen en biologische restaurants. Gezondheid wordt bevorderd door het autoluwe karakter en de ruimte voor bewegen, fietsen en rust. Hergebruik van energie en waterregulatie en circulair bouwen dragen bij aan een duurzaam woon- en leefmilieu.

Eerste woningen

De eerste woningen worden vanaf begin 2020 gebouwd aan de kop van Hortus Haven. Deze aan het water gelegen appartementen gaan naar verwachting nog dit jaar in de verkoop.

Ook wordt gestart met onder meer vijf 'Green Embassies', sculpturale gebouwen die na de Floriade worden omgebouwd tot huizen of een andere bestemming krijgen in de wijk. De andere paviljoens worden ook zo ontworpen dat ze eenvoudig kunnen worden omgebouwd tot woningen en horeca. Tijdens de Floriade zullen er al mensen wonen in de Floriadewijk. Bezoekers kunnen er ook overnachten.

Tekst gaat hieronder verder (info)

Naast woningen zijn ook een zorghotel, een markthal en duurzame bedrijfsgebouwen voorzien.

Volg ons op Facebook!


Deel dit artikel

Het lezen de moeite waard? Een financiële bijdrage naar keuze (klik hier voor meer info, dank! ❤️) is een vorm van waardering, maar dit artikel delen ook! Onze dank is groot. 😊