Tip — deze week 8 nieuwe vacatures in Helmond!
Opzoek naar een nieuwe uitdaging in ? Neem dan eens een kijkje op onze vacaturepagina.

De komende jaarwisseling mag op 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur vuurwerk afgestoken worden. Voor velen is het afsteken van vuurwerk een traditie die hoort bij een feestelijke jaarwisseling. Helaas is dit voor veel dieren, jonge kinderen, ouderen of wie in het ziekenhuis ligt, stressvol vanwege het vaak harde geluid en licht: daarom zijn er dit jaar vijf vuurwerkvrije zones in Helmond.

Wie zelf ook graag #Knalvrij de jaarwisseling viert kan zijn buurtgenoten vragen om daar rekening mee te houden door een poster voor het raam te hangen met deze boodschap (klik hier voor de poster). 

De boa’s en politie handhaven als mensen toch voor de jaarwisseling al vuurwerk afsteken of dit doen in één van de vuurwerkvrije zones. De politie zet daarnaast in op het aanpakken van de illegale handel van vuurwerk en zorgt ervoor dat de hulpdiensten veilig hun werk kunnen doen. 

Posteractie #Knalvrij

De poster om buurtgenoten te vragen rekening te houden met u, uw gezin, huisgenoot of huisdier tijdens de jaarwisseling is gratis af te halen bij het gemeentekantoor en in verschillende wijkhuizen. De poster is er in verschillende varianten, namelijk met een huisdier, een jong kind en een oudere. 

Burgemeester Blanksma: “Houd rekening met elkaar. Neem je verantwoordelijkheid en knal niet in de vuurwerkvrije zones. Doe dit ook niet waar buren een poster voor het raam hebben gehangen waarmee ze laten weten liever #Knalvrij de jaarwisseling te vieren. Laten we er samen een prettige jaarwisseling voor iedereen van maken.

Vijf vuurwerkvrije zones

Er zijn in Helmond tijdens de jaarwisseling 2022–2023 vijf vuurwerkvrije zones. In deze gebieden wordt gevraagd om tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk af te steken. Dit zijn de vuurwerkvrije zones: 

  • De omgeving van het Elkerliek ziekenhuis
  • Het dierenpark in de Warande
  • Dierenpark de Rippert
  • Woonzorgcentum Rivierenhof
  • Verzorgingstehuis de Pannehoeve

De omgeving van het Elkerliek en dierenpark in de Warande waren eerder ook al vuurwerkvrije zone. De uitbreiding van de vuurwerkvrije zones komt onder andere voort uit een enquête in 2021 waarbij inwoners aangaven graag vuurwerkvrije zones rond het ziekenhuis, dierenparken en verzorgingstehuizen te zien. Zo wordt de overlast voor patiënten, ouderen en dieren zoveel mogelijk beperkt.

Vuurwerkoverlast melden

Vuurwerkoverlast melden kan op verschillende manieren. 

  • Het kan via de app Mobile Alert (van Intergraph Corporation). U kunt op de app aangeven op welke locatie u vuurwerk buiten de afsteektijden hoort, zodat de overlastgebieden duidelijk in beeld komen.;
  • Via het meldingsformulier op de website van de gemeente;
  • Telefonisch melden kan ook. Bij spoed en gevaarlijke situaties belt u altijd 112. Bij geen spoed, wel politie (bijvoorbeeld bij verdenking van illegale vuurwerkopslag) belt u de politie op 0900-8844. Bel de gemeente op 14 0492 bij overlast of vernieling. U kunt uw melding ook anoniem doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.  

Locaties waar overlast door vuurwerk wordt gemeld worden extra meegenomen in de surveillance. 

Handhaven is volgens de gemeente lastig aangezien het lastig is om op heterdaad te betrappen. Ook kunnen politie en de boa’s niet overal tegelijk zijn. Gedurende het jaar krijgen meldingen over vuurwerkoverlast opvolging en zijn de hotspots onderdeel van de dagelijkse surveillance. 

In gesprek met jongeren over vuurwerk

Samen met jongerenwerkers en de jongeren van We Care Helmond gaat de gemeente verder gericht in gesprek met jongeren over overlast en het gevaar van vuurwerk. Door bureau Halt wordt op vijf scholen in Helmond voorlichting gegeven over de regels, de gevaren en het gebruik van vuurwerk.

De gemeente controleert verder samen met politie kluiscontroles uit op enkele middelbare scholen. Deze controle richt zich niet alleen op vuurwerk, maar ook op (steek)wapens en drugs.  

Verkenning lokaal afsteekverbod vanaf volgend jaar

De gemeente gaat het verloop van de komende jaarwisseling evalueren en bekijkt ook hoe het op andere plaatsen in Nederland is verlopen. Mogelijk volgt dan volgend jaar een lokaal afsteekverbod voor Helmond.

In de loop van 2023 wordt hier mee over bekend. Ook doet de gemeente nogmaals een beroep op de centrale overheid om te komen met landelijke beleid.  


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws uit Helmond via Facebook!
Wil je rechtstreeks het laatste nieuws, activiteiten en P2000-meldingen door hulpdiensten uit Helmond ontvangen? Klik hier om ons te volgen op Facebook! Ook kun je ons volgen via Twitter en Instagram.

Max Joling

Over de auteur

Max Joling

29-jarige redacteur die objectieve artikelen schrijft maar ook eens een eigen schrijfsel publiceert met het doel te inspireren of aan te zetten tot nadenken. Die kun je hieronder lezen.

Eerder gepubliceerd

Meer artikelen uit politiek en gemeente

Reageren op dit artikel

Er zijn nog geen reacties op dit artikel geplaatst. Klik hier om een reactie te plaatsen.

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Deprecated: base64_encode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 425

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Deprecated: base64_decode(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 426

Warning: Undefined variable $ip in /var/www/almerenieuws/website/footer.php on line 432